Má miesto nakupovania vplyv na naše zdravie?

nakupovanie potravín

Zamýšľali ste sa už niekedy nad tým, čo všetko nás pri nákupe potravín ovplyvňuje a skončí v našom košíku?

Ak mám na výber viacero predajných miest a široké zastúpenie jednotlivých potravín, odrazí sa to automaticky aj na mojom lepšom zdraví?

Práve v súvislosti s tým bol uverejnený výskum v Nutrition Journal, ktorému boli podrobení ľudia žijúci v meste Lexington (Kentucky, USA) . Pre lepšie pochopenie súvislosti a aspoň čiastočné porovnanie si uveďme, že Lexington má okolo 310 tisíc obyvateľov (Bratislava cca 420 tisíc, Košice cca 240 tisíc).

O čo vo výskume šlo

Účastníci štúdie mali pokračovať vo svojom bežnom dennom režime a počas toho boli monitorovaní s cieľom zistiť, či na výživovú kvalitu nakúpeného jedla vplývali tieto štyri faktory:

  1. dostupnosť jednotlivých miest nákupu potravín,
  2. typ obchodov, v ktorých nakupovali,
  3. frekvencia nakupovania,
  4. množstvo zdravých potravín na mieste nákupu.

Načo sa prišlo

Iba jeden z týchto faktorov nemal žiadny dopad na to, aké potraviny ľudia nakupovali, a to bola dostupnosť jednotlivých miest nákupu potravín. Počet jednotlivých obchodov a ich rôznorodosť nemal vplyv na konečné rozhodnutie.

Zúčastnení jednoducho nakupovali tam, kde chceli a kde boli zvyknutí. Ľudia, ktorí pravidelne nakupovali v špecializovaných obchodoch so zdravou stravou, u farmárov, predajcov domácich produktov a na trhoch mali predovšetkým o dosť vyšší príjem zeleniny a ovocia.

Ešte viac sa to znásobovalo, ak tu nakupovali viac ako raz týždenne. Tí, ktorí pravidelnejšie nakupovali v supermarketoch, siahali oveľa častejšie hlavne po  polotovaroch, chemicky upravených pokrmoch a potravinách s vysokým obsahom cukru (niekedy vedome, niekedy nevedome). Najhoršie to dopadlo v supermarketoch s minimálnym výberom čerstvej zeleniny a ovocia.

Poviete si, že to je predsa logické. Ale keď na základe podobných štúdii zmení svoje nakupovacie zvyklosti aspoň pár ľudí, budú mať veľký zmysel.

Ide o to, že mnoho jedincov má tieto veci po istom čase zautomatizované a funguje to u nich tak, že „keď som už zase tu, tak si hodím do nákupného košíka aj toto“.

Pritom si mnoho nezdravých vecí nakúpia len preto, že na nich náhodne natrafia. Keby si vyberali obchody s prevahou zdravých potravín alebo sa aspoň pohybovali v tých priestoroch supermarketov, kde sú zdraviu prospešnejšie zdroje, urobili by pre svoje zdravie veľa a ani by nevedeli o existencii rôznych sladkostí a polotovarov, ktoré hádžu do košíka len tak.

Povedzme si to na rovinu

Bežný človek príliš nedbá o kvalitu svojej stravy. Určite máte takých aj vo svojom okolí, či už sa jedná o rodinných príslušníkov, susedov alebo kamarátov. Taktiež už možno máte bohaté skúsenosti s presviedčaním svojich blízkych o zmene zaužívaného stravovania a oni vás stále a stále nepočúvajú.

Ak máte aspoň možnosť zvoliť miesto spoločného nákupu, urobte to a vyberte také, v rámci ktorého bude prinajmenšom šanca na nákup zdravých potravín o niečo vyššia.

Kľudne si napríklad vymyslite, že potrebujete nutne kúpiť niečo, čo predávajú len tam a tam (aj keď je to o nejaký kus cesty navyše). Áno, navádzam vás tým k malému klamaniu, no v tomto prípade je to klamstvo, ktoré prinesie v konečnom dôsledku prospech všetkým zúčastneným.

Súvisiaca štúdia:

Gustafson A., et. al.: “Food venue choice, consumer food environment, but not food venue availability within daily travel patterns are associated with dietary intake among adults, Lexington Kentucky 2011.” Nutrition Journal, 2013, 12:17.

http://www.nutritionj.com/content/12/1/17