Ako riešiť problém s laktózou

Ako riešiť problém s laktózou

K tomu, aby ste vybudovali novú svalovú hmotu, potrebujete pomerne dosť bielkovín. Preto musíte denne konzumovať kvalitné zdroje proteínov, medzi ktoré patria rôzne druhy mäsa, vajcia, ryby a samozrejme aj mliečne výrobky.

Je dôležité prijímať bielkoviny z viacerých zdrojov, pretože každý z nich má svoje pozitíva a výhody. Napríklad mliečne výrobky obsahujú kazeínové aj srvátkové proteíny. Sú bohaté na rozvetvené aminokyseliny BCAA (leucín, izoleucín, valín) a na glutamín.

Intolerancia na laktózu

Mliečne výrobky však môžu pre niekoho predstavovať určitý problém, keďže ako je známe, obsahujú mliečny cukor (laktózu). Molekula laktózy sa delí na molekulu glukózy a molekulu galaktózy, ktoré sú spojené pomocou väzieb. Isté percento ľudí nemá v tráviacej sústave zodpovedajúce množstvo enzýmu laktázy, ktorý sa vyznačuje práve tým, že dokáže štiepiť spomenuté väzby medzi molekulami a tým vytvoriť podmienky pre strávenie laktózy.

Popísaný problém sa nazýva laktózová intolerancia a je úzko spojený s neprirodzenými pocitmi v bruchu po dobu jednej až dvoch hodín po konzumácii mliečnych výrobkov. Najčastejšími príznakmi sú žalúdočná nevoľnosť, nadúvanie a brušné kŕče.

Menšie percento ľudí je dokonca tak citlivých na laktózu, že nepríjemné príznaky im spôsobuje aj veľmi malé množstvo mliečneho cukru, ktoré môže byť prítomné aj napríklad v proteínových práškoch (niektoré srvátkové, mliečne alebo kazeínové bielkoviny). Zlé trávenie laktózy môže mať samozrejme vplyv aj na celkové trávenie a dochádza tak k neefektívnemu vstrebávaniu ostatných živín.

Ak aj vy trpíte na intoleranciu resp. neznášanlivosť laktózy, čiastočným riešením pre vás môže byť nasledovná alternatíva. Na trhu s doplnkami výživy existujú suplementy s obsahom laktázy – teda enzýmu, ktorý sa užíva bezprostredne pred konzumáciou mliečnych výrobkov a zabezpečuje lepšie využitie prijatých živín. Vedecké štúdie preukázali, že suplementáciou laktázy bolo zvýšené vstrebávania laktózy a to dokonca aj u jedincov, u ktorých bola vyvinutá väčšia intolerancia na laktózu.

Schopnosť tráviť mliečny cukor je u každého iná. Výskyt vedľajších účinkov, ich priebeh a intenzita sú rôzne. Príznaky intolerancie závisia od množstva skonzumovanej laktózy a od stupňa neznášanlivosti. Každý má istú hranicu, po ktorú je schopný tolerovať mliečny cukor. Preto neexistuje univerzálne odporúčanie, koľko laktázy prijímať. Musíte si sami vyskúšať, akú dávku laktázy vaše telo potrebuje. Ak ste len mierne intolerantní, malo by vám stačiť približne 3000-5000 FCC jednotiek laktázy (FCC – Food Chemical Codex).

Citlivejší jedinci môžu užívať aj 10000-15000 FCC jednotiek. Či už sa rozhodnete pre práškovú formu enzýmu laktázy, alebo si vyberiete kapsuly, je len na vás. Kapsuly užívajte 15-20 minút pred konzumáciou mliečnych výrobkov a práškovú formu môžete užívať spolu s mliečnymi výrobkami.

Foto zdroj: thinkstock

Deivo, pre telocvikárov, ktorým záleží

Gonge Polguľové chodúle

25,90 €

Gonge Polguľové chodúle Kúpiť

Sport-Thieme gymnastické švihadlo Farba: Modrá

3,00 €

Sport-Thieme gymnastické švihadlo Farba: Modrá Kúpiť

Penový slíž

5,00 €

Penový slíž Kúpiť

Štítky:,