8 dôvodov, prečo konzumovať viac zeleniny

listová zelenina

Hovorí sa o tom všade. Mali by sme jesť viac zeleniny. Vo všeobecnosti sa s tým nedá nesúhlasiť. Väčšinou to však končí práve týmto odporúčaním. Nespomínajú sa konkrétnejšie dôvody. Uveďme si preto prehľadnou formou, v čom všetkom nám dokáže zvýšený príjem zeleniny pomôcť.

1. Udržanie nižšieho percenta telesného tuku

Všetci vieme, že zelenina je zdraviu prospešná. Menej ľudí si však uvedomuje priamu prepojenosť medzi jej pravidelnou konzumáciou a udržaním dobrej skladby tela.

Zelenina obsahuje málo kalórii – jedna šálka v priemere okolo 50kcal (zelená listová zelenina ešte výraznejšie menej).

Pre porovnanie, šálka orechov alebo semien môže mať približne 750kcal a šálka ryže alebo cestovín cca 200kcal.

Navyše, telo častokrát spotrebuje viacej energie na spracovanie a trávenie zeleniny než sama obsahuje. A pretože sa vyznačuje aj vyšším obsahom vlákniny a nestráviteľných sacharidov, zasýti na dlhší čas. To všetko prispieva k redukcii telesného tuku.

2. Vyššie energetické hladiny

Zelenina je preplnená množstvom mikroživín, antioxidantov a účinných látok rastlinného typu. Práve to prispieva k tomu, že napriek malému počtu kalórii z dlhodobého hľadiska zvyšuje energetické hladiny organizmu.

Sú to nutrične husté potravinové zdroje, ktoré zabezpečujú prísun látok nevyhnutných pre optimálne funkcie tela. Pravidelná konzumácia zvyšuje zdravie buniek, podporuje premenu energie z jedla na ATP (primárny zdroje energie pre bunky) a bojuje proti škodlivým účinkom voľných radikálov (poškodzujú bunky a urýchľujú starnutie).

3. Silnejšie a zdravšie kosti

V tomto smere mnohým ako prvé napadne mlieko a mliečne produkty. Určité druhy zeleniny však na tom nie sú o nič horšie, práve naopak.

Nejde len o samotný vápnik, ale aj o iné minerály a dôležité látky, o rovnováhu mikroživín a taktiež o alkalizujúci efekt (odkyslenie organizmu).

Tak napríklad z pohľadu zdravia kosti patria medzi podstatné živiny aj vitamín K, draslík, horčík, vitamín D. Pre zdravie kostí sa najviac odporúča zelená listová zelenina alebo paradajky, no samozrejme aj mnohé iné druhy môžu byť vhodné.

4. Protizápalový efekt

 

Viaceré prírodné a nutrične bohaté potraviny v sebe obsahujú aj množstvo antioxidantov rôzneho druhu. Pravidelný príjem zeleniny je kľúčom k obmedzeniu oxidatívneho stresu, ktorého prejavy sa inak môžu stupňovať a spôsobovať aj nárast zápalových procesov.

Pýtate sa, odkiaľ vlastne tento oxidatívny stres pochádza? Intenzívne fyzické aktivity, nedostatok spánku a preťaženie organizmu, konzumácia spracovaných jedál, ale napríklad aj zvýšená konzumácia proteínov.

Aj preto je potrebné pridať do svojho jedálnička dostatok zeleniny, ovocia a naturálnych zdrojov s vyšším antioxidašným pôsobením.

5. Dobré trávenie

diéta a zelenina

Zelenina zlepšuje zdravie čriev a veľkou mierou prispieva nielen k obmedzeniu tráviacich ťažkostí, ale aj k celkovo efektívnejšiemu využívaniu prijatých živín.

Dôvodov je viacero: vyšší obsah vody, dostatočné množstvá vlákniny, obsah prebiotík a tiež to, že konzumácia zeleniny podporuje lepšie prežúvanie jedál.

6. Prirodzená detoxikácia organizmu

Hlavným krokom k efektívnemu a hlavne pravidelnému očisťovaniu je celkovo zdravá strava a práve kontinuálny príjem zeleniny. Nedajte sa zlákať rýchlymi a „extra účinnými“ detoxikačnými kúrami, ktoré sľubujú zázraky a sú postavené na biznise.

K detoxikácii by sa nemalo pristupovať ako k jednorázovej náprave. Zelenina dokáže stimulovať aj viaceré funkcie vnútorných orgánov a tak ešte viac prispievať k odstraňovaniu metabolitov a odpadových produktov. Na prečistenie organizmu sa ukazuje ako najúčinnejšia koreňová zelenina.

7. Podpora stabilizácie krvného cukru

Už samotný fakt, že zelenina obsahuje veľa vlákniny a málo cukru, naznačuje to, že patrí medzi vhodné pokrmy na ustálenie hladín krvného cukru. Štiepenie vlákniny si vyžaduje viac času a to zabezpečuje pomalšie a stabilnejšie uvoľňovanie cukru do krvi.

Navyše, prítomné antioxidanty disponujú vlastnosťou redukovať účinok rafinovaných sacharidov na krvný cukor a inzulínovú odpoveď.

Takže ak si už dáte napríklad nejaký chlieb alebo cestoviny, pridajte k tomu aj zeleninu.

8. Zníženie stresového pôsobenia

Je napríklad dokázané, že horčíkvitamín C patria medzi hlavné mikroživiny, ktoré sú v období zvýšeného stresu viac spotrebovávané.

Horčík má za úlohu upokojovať nervový systém, čím podporuje relaxáciu a zlepšuje spánok.

Vitamín C zvyšuje imunitu a pomáha telu metabolizovať stresový hormón kortizol. Dôležité sú aj iné látky, ktoré si zabezpečíme pestrou konzumáciou zeleniny a ktoré pomáhajú vytvárať akýsi štít pred stresovým pôsobením.

Či už chcete schudnúť, byť zdravý, prípadne podávať lepšie pracovné výkony, nadmerne zvýšený stres je vždy problémom.

Foto zdroj: thinkstock