Proteíny majú v organizme okrem budovania svalovej hmoty a jej ochrany mnoho iných úloh. Dostatočné množstvo a správny výber bielkovinových jedál zabezpečuje aj podporu spaľovania tukov (priamymi aj nepriamymi cestami).
Znižujú chuť na sacharidy a celkovo potláčajú hlad
Mnoho ľudí má problém s tým, že prijímajú nadmerné množstvá sacharidov, čo sa potom odzrkadľuje na rýchlejšom priberaní a ukladaní tukov. Bielkoviny so sebou prinášajú viacero zložiek podieľajúcich sa na zamedzení vzniku hormonálnych a metabolických nerovnováh, ktoré spôsobujú aj zvýšenú chuť na sacharidové jedlá.
Zložkou proteínov je napríklad glutamín, ktorý môže mozog využiť ako energetický zdroj a prostriedok na obmedzenie potreby siahnuť po cukroch. Taktiež je tu karnitín a ten je zodpovedný za transport tukov do buniek, kde sú využívané vo forme energie. Ak sú energetické hladiny stabilizované, túžba po dodaní ďalšej energie vo forme jedla je potlačená.
Proteínové jedlá sú sýte (hlavne keď si pridáte aj zeleninu a nejaké zdravé formy tukov) a výraznou mierou dokážu prispieť k celkovému zníženiu prijatých kalórii počas dňa. Štúdie uvádzajú, že aj pomerne malé navýšenie bielkovinového príjmu (zhruba o 20%) môže pomôcť zredukovať denný príjem energie o približne 400 kalórii.
Menej kortizolu a obmedzenie negatívnych prejavov stresu
Pravidelný hlad a častá potreba siahnuť po ďalšom jedle, najmä po „dobrotách“ z rýchleho občerstvenia, predstavujú jeden z hlavných indikátorov, že daný jedinec nemá stabilizované hladiny kortizolu. Konzumácia bielkovín vie pomôcť pri optimalizovaní hormonálnych hladín a prirodzených biorytmov organizmu. Potláča tvorbu kortizolu (stresový hormón) a grelínu (hormón vyvolávajúci pocit hladu) za súčasnej podpory tvorby leptínu (hormón vo vyšších množstvách potláčajúci hlad).
Stabilizovanie krvného cukru a funkcií inzulínu
Ak ľudia prijímajú dostatok proteínov, hlavne z naturálnych a kvalitných zdrojov ako mäso, ryby alebo vajcia, dochádza k dvom veciam, ktoré sme už spomínali: pocit hladu je viac pod kontrolou a celkový príjem sacharidov je znížený.
Táto kombinácia je kľúčová aj z toho dôvodu, že výraznou mierou prispieva k stabilizovaniu krvného cukru a znižuje hladiny hormónu inzulínu. Je to veľmi dôležité nielen vtedy, keď chcete efektívne chudnúť, ale má to vplyv aj na mnoho iných procesov v tele. Prílišné výkyvy krvného cukru a inzulínu sú nebezpečné zo zdravotného hľadiska, ovplyvňujú zloženie tela aj výkonnosť.
Proteíny vylepšujú celkovú skladbu tela
Posilnená proteínová syntéza a antikatabolický efekt spôsobujú v konečnom dôsledku to, že daný jedinec má väčšie percento svalovej hmoty. A keď máte viac svalov, váš metabolizmus pracuje na vyššie obrátky aj v pokojovom stave, čím sa zvyšuje energetický výdaj.
To popri zabezpečenej ochrane svalovej hmoty vďaka pravidelnému príjmu bielkovín znamená, že spaľovanie tukov môže byť o niečo ľahšie. Úspešnosť diéty sa nemeria podľa toho, koľko kíl celkovo sa nám podarí chudnúť, ale podľa toho, ako sa zmenila skladba tela.
Hlavným dôvodom, prečo sa ľuďom bežne stáva to, že po diéte ihneď rýchlo priberú, je výraznejšia strata svalovej hmoty počas diéty (aj kvôli nedostatočnému príjmu bielkovín). Ich pomer svalovej hmoty k tuku zostane prinajlepšom nezmenený (častokrát aj horší ako pôvodne), čo znamená spomalenie metabolizmu a nižšie energetické nároky. Keď sa potom vrátia k bežnej strave, váha pomerne rýchlo vyletí nahor a pomer svalov k telesným tukom sa ešte viac zhorší.
Zlepšujú kvalitu spánku a regeneráciu
Je veľmi ťažké chudnúť, keď má človek dlhodobo nedostatočný a nekvalitný spánok. Regeneračné a ochranné vlastnosti proteínových zložiek sú dobré známe, no menej sa hovorí o tom, že bielkoviny môžu podporovať aj náš spánok. Bolo dokázané, že ľudia s dostatočným príjmom bielkovín majú kvalitnejší spánok bez častejšieho prebúdzania. Pripisuje sa to aj tomu, že proteíny ovplyvňujú rovnováhu neurotransmiterov, ktoré kontrolujú bdelosť a ostražitosť.
Foto zdroj: thinkstock